onsdag 21 mars 2012

Lax i Dillsås



Då var det dags att testa första receptet ur matkassen. Vi valde att börja med fisken direkt, lax i dillsås. Tyckte rätten lät väldigt spännande och bilden som fanns med på receptet såg även rätten väldigt lockande ut. Våra förväntningar var höga och hoppades på en Wau-effekt. Men rätten blev kvar till hoppet! Rätten är absolut god, men inget Wau. Den ger en mild smak av citron och blir väldigt vattningt då vi kan inte använda Maizena. Minus för Handla 24 att de väljer bara att kommentera varor som finns med i kassen, tycker man borde kommentera alla ingredienser som finns med i receptet när man beställer en laktosfri kasse. Maizena finns inte med i kassen utan förväntas ha hemma, dock står det bara i rutan: Om du inte tål laktos.. använd laktosfri grädde. Kan bara fundera om de har någonsin lagat rätten utan maizena?

För sonens del så fick vi tänka till, han är ingen sås människa och allt grönt ratar han. Men kokt potatis och laxbitarna åt han upp, när jag valde ta bort några innan jag la i den hackade dillen. Så alla blev blev mätta! Och gott om mat var det också, det blev över 2 matlådor till mig.

En god rätt, utan Wau-effekt. Betyg 3 av 5.

(Viktväktare kommentar hittar du längst ner i inlägget)


Lax i dillsås för 4 personer

560g laxfilé
1 fp salladslök
1 msk smör (vi använde olja istället)
20g dill
½ tsk salt
1 krm peppar
1 st citron
1-2 tsk socker (bara 1 tsk när du viktväktar)
3 dl vatten
2 ½ dl vispgrädde laktosfri (välj självklart till matlagningsgrädde om du viktväktar)
150 g sockerärtor
maizenamjöl för redning (måste uteslutas vid laktosintolerans)
ca 800g potatis

1. Skala och koka potatis

2. Skiva salladslöken.
Skär laxen i bitar ca 3x3 cm.
Plocka dillkvistarna från stjälken. (OBS! All dill ska användas men i olika steg)
3. Fräs salladsklöken i smör/olja i en kastrull.

4. Tillsätt vatten, grädde och socker.
Pressa i halva citronen.
Tillsätt salt, peppar och dillstjälkar.
Låt koka i ca 5 minuter

5. Red av med lite maizena utrört i kallt vatten (uteslut vid laktosintolerans)

6. Lägg i laxbitarna och sjud 7-8 minuter.

7. Koka sockerärtorna i saltat vatten 2 min eller lägg i samma kastrull som laxen.

8. Hacka dillkvistarna. Lyft ur dillstjälkarna och lägg i den hackade dillen.
Smaka av med salt, peppar och socker.

Viktväktare kommentar: När jag såg visp grädde blev jag riktigt orolig, lax är redan mycket poäng (dock mättande) men visp grädde bådar inte gott. Hela rätten räknat till 4 personer blir 13 poäng per portion exkl. potatis. Byter du ut grädden mot matlagningsgrädde får du den ner till 10 poäng. Känns betydligt bättre. Sen väljer du att inte ta så mycket sås, kan man uppskatta att de går ner ytterligare 1-2 poäng. Så säg 12 poäng för rätten inkl. potatis, helt okej! Vi brukar ju kunna unna oss Big Mac på McD för 13 poäng. Här får du mer mat för poängen!Sen kan man diskutera vilket som är godare ;-) Vet iaf vilket som är nyttigare!

I vår familj så räckte rätten till 5 personer vilket drar ner ännu mer på poängen. Så säg en rätt på 10 poäng istället. Mycket nöjd rent viktväktare mässigt!

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Men du vet väl om att maizena finns som helt mjölkfri... använd den som heter Maizena Majsstärkelse och majskolv på paketet. Annars kan man alltid byta ut det mot vetemjöl!

admin min mat och vikt sa...

Åh de visste inte jag, tack för tipset! De ska vi inhandla hem :) O inte hade jag tänkt på vetemjöl heller och de finns ändå alltid hemma!