söndag 7 november 2010

Solrosbröd utan knåd



Se bättre bild hos Frostrosor där receptet är hämtat

½ paket jäst
4 dl vatten, 37-gradigt
2 msk honung
2 tsk salt
1 ½ dl solrosfrön
Ca 8 dl vetemjöl

Blanda ingredienserna i en skål och låt jäsa under duk i ca 1,5 timme. (Sött och salt kan självklart varieras lite efter tycke och smak.)
Stjälp upp smeten (utan att knåda eller röra i den) på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda på 250 grader i 5 minuter och sänk därefter till 175 grader. Grädda ytterligare ca 30 minuter.

Tips! Toppa gärna brödet med solrosfrön och flingsalt!

Kommentar: Fast min blev inte lika fin utseende mässigt (tror varmluftsugn är lite bov till detta) som Frostrosor så är detta bröd ljuvligt! Ändrade lite i receptet för sonen skull dvs. bort med honom och salt och tillsatta 1 tsk socker istället.. däremot utnyttjade tipset då sonen äter ändå aldrig kanterna.. o det gjorde pricken över i:et med flingsaltet.. gästerna uppskattade detta med, däremot blev de inget favorit hos sonen.. men de gjorde inget.. för under samma dag hade båda jag och min man ätit upp all bröd! Vi var desto gladare :) Detta ska göras om så snart inhandlat mer mjöl hem :)

1 kommentar:

Frostrosor sa...

Roligt att 2 av 3 familjemedlemmar gav gott betyg åt brödet! :-)