söndag 19 februari 2012

Semla - Skurna fastlagsbullar - grundrecept 1 (+ mjölkfri)



De må inte vara den vackraste bilden, men de må vara en riktigt god semla! Åh jag har alltid drömt om att göra egna och nu äntligen gjorde vi slag i saken. Snälla granne som lånade ut sin visp, fick självklart som belöning en semla. En bit till jobbet, en bit till mini kalas nr 2 och två stora bitar till semmeldagen som vi firade 2 dagar i förskott. Jag gjorde det även enkelt för mig att faktsikt bara längden istället för bollar. Receptboken vill gärna använda lite annorlunda grundrecept till bollarna, så ska du göra dem här, ska du göra längder!

Grunddeg 1, passar bra i granser och längden, blir 4 st längder (går att rakt av halvera för 2 st längder)

4 ½ dl mjölk (alt. havredryck för mjölkfri variant)
3/4 paket jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
13-13 ½ dl vetemjöl
150g rumsvarmt smör (mjölkfri smör vid mjölkallergi)

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.

2. Tillsätt sockret, saltet, kardemumman och det mesta av mjölet. Tillsätt smöret klickvis och resten av mjölke, men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig med degkrokar i ca 10 min (funkar bra med handvispens degkrogar).

3. Lät jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 40 minuter.

Fyllning för 2 st längder:
4-5 dl vispgrädde(alt sojagrädde för mjölkfri alternativ)
150-200g riven mandelmassa

Pensling & Gardering:
ägg
florsocker

1. När du har gjort degen enligt grundreceptet. Dela degen i 2 (alt 4) delar och forma till 2 (alt 4) längder. Lägg på en plåt med bakpapper. Låt jäsa under duk 30-40minuter. (Gör du 4 st längder baka dem i 2 omgångar)

2. Pensla med lätt uppvispat ägg.

3. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna. Skät av ett lock på varje längd.

4. Vispa grädden och blanda med den rivna mandelmassan.

5. Bred ut grädden. Lägg på locken. Sikta över florsocker strax före servering.


Viktväktare kommentar: Återkommer med senare..

Inga kommentarer: