söndag 5 februari 2012

Fläskytterfilé med lingonspetsad gräddsås och ris



De har inte nog undgått någon att det idag finns att beställa färdiga matkassar från massa olika företag.. har själv också ibland funderat på detta, men då dessa bolag inte tar någon hänsyn till allergier är detta ingen alternativ till oss... så när jag läste förra veckan den lokala gratis tidningen blev jag positivt överraskad att dem publicerar en recept från linas matkasse.. detta recept var verkligen något som föll våra familj i smaken och där med testades den idag.. lite poäng rikt kanske, men så underbart gott! Och en av viktigaste, jag blev mätt också!

Fläskytterfile med lingonspetsad gräddsås och ris, 4 personer

4 portioner ris
300g morötter
2/3 st purjolök
½ påse rädisor
1 tärning grönsaksbuljong
600g fläskytterfile
1 msk vetemjöl
2½ dl vatten
3 msk lingonsylt
½ msk kinesisk soja
1 dl grädde
smör / olja
salt och svartpeppar

1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

2. Skala och skär morötter i sneda slantar. Skär purjolök, även av det gröna, i centimeterbreda strimlor. Halvera rädisor. Koka morötterna och lök mjuka med grönsaksbuljong i ca 7-8 minuter. Låt rädisorna koka med de sista 2 minuterna.

3. Putsa och skär fläskytterfilé i centimetertjocka skivor. Bryn köttet med smör i en stekpanna på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida, eller tills köttet är genomstekt. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Lyft ur köttet (låt stekpannan stå, den används igen i nästa punkt) och lägg upp på ett fat. Täck över med aluminiumfolie.

4. Smält 1 msk smör i stekpannan. Vispa ner vetemjöl. Sänk värmen och häll på vatten, lite i taget, under omrörning. Tillsätt lingonsylt, kinesisk soja och grädde. Låt puttra ihop till en gräddsås.

5. Servera gräddsåsen till stekt fläskytterfilé, kokta grönsaker och ris.

Viktväktare kommentar: De som är viktigt i denna typ av rätter är att byta exempelvis vid stekning smör mot olja. Du behöver ju inte ha vanlig grädde, utan kan använda en matlagningsgrädde med låg fetthalt. Du skulle kunna även byta ut lingonsylt mot lingon, dock använde vi denna gång lingonsylten. Du kan välja också att ta mindre ris och mer kött eller mer kött och mindre ris.. variationerna är oändliga.. så att säga hur många poäng denna rätt skulle vara för dig beror på många olika faktorer. Jag räknade iaf ihop att denna rätt med mängden på bilden är för mig 11 poäng.