måndag 25 juni 2012

Rasa i vikt utan att banta - Fas 1

Hittade i en gammal Må bra tidning en artikel, en 4 veckors program, om att rasa i vikt utan att banta. Det passeras i boken "the no diet do something different diet".
Den har ganska roliga utmaningar de olika 4 veckorna så jag och mannen bestämde oss att hoppa på. Kanske inte för att gå ner i vikt, utan snarare att få hjärnan att förstå att de är inte farligt att göra annorlunda saker. Vi tror på att om man utmaning sig själv lite så kan man få nya idéer och tankar.

Redovisar här på bloggen de 4 olika faserna. Imorgon har vi gått igenom första veckans fas, så det passar ju bra att detta inlägg kommer ut nu.


Fas 1 - bli medveten om dina vanor

Syfte:

Du ska bli medveten om dina varor och du bygger en grund för förändring

Så här gör du:

Varje dag ska du utföra en enkel uppgift (behöver inte göra i den här ordningen, vi gjorde i den ordning som vi tyckte uppgiften skulle ge mest utmaning)

Dag 1: Stäng av tv:n, datorn eller radion - Det som du ägnar dig mest åt. En helt tv-fri dag hjälper dig att hitta på nya sysselsättningar.

Vi valde att ta Internet, vilket var en väldigt nyttig aha upplevelse.

Dag 2: Skriv i 15 minuter. Vad som helst, bara det inte är något som du brukar ägna dig åt. Hjälper dig att fokusera tankarna och bli mer medveten. Stänger av din autopilot och släpper tankarna fria.

Reflektera över hur många tankar du faktiskt hinner skriva ner under 15 minuter, nu förstår vi varför mycket går i autopilot och hur många tankar som faktiskt rullar i hjärnan.

Dag 3: Skippa favvodrycken. En hel dag utan kaffe, te, läsk eller det som du brukar dricka blir ett hårt slag mot vanenäven.

Vi valde ta läsk och egentligen var de ingen match, utan insåg att man är för lat för att falla i läsk träsket utan att tänka efter! För dagen efter drack jag desto mer än vanligt

Dag 4: Promenera i 15 minuter, gärna vid en tidpunkt då du inte brukar vara fysiskt aktiv. Tankarna klarnar och nya impulser poppar upp.

De här var en riktig utmaning och var riktigt skönt när de väl var gjort, dock kroppen protesterade hela dagen mot det här. Jag valde göra det efter att sonen lagt sig, min svåraste tid att motivera att göra något över huvudtaget.

Dag 5: Stig upp en timme tidigare. Morgonen är rutinstyrda autotimmar för de flesta, inte minst på grund av stress. Ge dig själv tid att bryta dina morgonvanor och göra annorlunda saker.

De här ska vi göra imorgon, en utmaning!

Dag 6: Skriv en lista på vad du vill ha åstadkommit om ett år. Plus en handlingsplan för att nå målen. Hjälper dig att tänka i nya, konstruktiva banor.

Fick mer motivationen när insåg var jag är på väg igen!

Dag 7: Gör en god gärning. Föder positiva tankar och reaktioner.

Så glad man blir i hela kroppen när man hjälper någon!

Inga kommentarer: