måndag 15 oktober 2012

Köttfärs- och trattkantarellpaj


Måndag och en trevlig sådan om man inte räknar alla krämpor kroppen skriker med. Idag fick jag träffa min mans syster från Finland, otroligt roligt att få en ansikte till namnet. Annars är det vanlig måndag, full fart framåt! Redan igår skulle denna härliga paj göras, men tidbristen fick skjuta upp till idag och ack så god den är! Rekommenderas varmt! Kan även tänkta mig göra röran som gratäng med pasta :) Inspiration kommer från: En liten Chili, men lite modifikation.

Köttfärs- och trattkantarellpaj, 4-6 portioner

Pajdeg:
50g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Köttfärs- och kantarellröra:
ca 600g köttfärs
förväldra trattkantareller, valfri mängd
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk soya
en skvätt balsamvinäger
ca 2 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
riven ost

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Tryck sedan ut degen jämnt över en pajform.

Finhacka löken och bryn tillsammans färsen, krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt trattkantarellerna samt lite vatten. Finriv/pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt soya och en skvätt balsamvinäger. Blanda till sist i 2 dl cremre fraiche. Strö till sist över riven ost och grädda i ugnen 15-20 minuter eller tills pajen fått färg.

Inga kommentarer: