fredag 13 juli 2012

Jordgubbspaj med kräm


Hallå där ute!

Är de semester som står i schemat? Här är det jobb som gäller, det blir inte mycket till semester i år och de kanske inte gör något heller tanke på vädret.

Oavsett om det blir sol eller inte, så innebär ju sommar en massa goda jordgubbar! Sonen fullständigt älskar jordgubbar, så igår åkte vi och plockade en 2 liters glass bunke med gubbar. Tycker de är roligt att åka plocka lite och ofta, då vi ändå har de så nära.

När lugnet kom efter stormen, passade jag på relaxa i köket och bakade en paj. Den här pajen är en riktig drömpaj, både smakmässigt och med tanke på arbetsinsatsen! Den goda krämen behöver inte ens kokas, det är bara att röra samman den och fylla pajskalet. Själva är vi mer åt de söta hållet, så vi tycker mycket mer om vanilj krämen än citronkrämen, men citronkrämen är inte så tokig den heller!

Enjoy!



Jordgubbspaj med citronkräm eller vaniljkräm, 8 bitar

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
1 msk strösocker
2-3 msk vatten

Fyllning:
1 liter (ca 500g) jordgubbar

Citronkräm:
250g kesella
1 dl creme fraiche
1 dl florsocker
riven skal av ½-1 citron

Vaniljkräm:
250g kesella
1 dl creme fraiche
1 dl florsocker
frön från 1-2 vaniljstänger

Gardering:
citronmeliss
florsocker


Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman mjöl, matfett och socker, gärna i en matberedare (går lika bra utan, vi gjorde de utan). Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg.

Tryck ut degen i en låg pajform, ca 24 cm i diameter. Lägg en folieremsa runt degkanten så att den inte glider ner under gräddningen. (rekommenderar att bara ha halva tiden i ugnen med folie, då kanten vill inte annars grädda) Nagga bottnen med en gaffel.


Grädda pajskalet mitt i ugnen, 10-12 min. Låt det svalna.

Gör fyllning; Rör samman kesella, creme fraiche florsocker och citronskal/vaniljfrön till en smidig kräm.

Snoppa och halvera jordgubbarna. Om du använder frysta jordgubbar så låt dem tina i kylskåp. Då behåller dem sin spänst bättre.

Fyll pajskalet med citronkräm och jordgubbar. Garnera jordgubbspajen med citronmeliss och sikta över lite florsocker.

1 kommentar:

Frostrosor sa...

Pajen ser verkligen frestande god ut! Roligt att ha så nära till självplock. Här i Stockholmstrakten är det mycket svårare att hitta självplocksställen så vi handlade utanför ICA Maxi istället.