söndag 2 oktober 2011

File i panna med gräddsås



Haft denna recept i bakfickan några veckor och nu när igår vi firade 4 års förlovningsdag bestämde vi att göra det. Ursprungsplanen var att gå ut och äta, men då sonen sjuknade in valde vi fira detta hemma. Tur var väl det, då sonen var på vill inte ha humör på allt, vilket är helt förståeligt då han är sjuk för 4 ggn i rad på kort tid. Ursprungsreceptet kommer från allers tidningen.

500-600g fläskfile
smör till stekning
salt, peppar
2 dl valfri kokbar grädde
ca 1 msk kalvfond (vi använde vildfond, funkar lika bra)
250 ml torrt vitt vin (vi använde matlagningsvin)
2-3 tsk fransk senap
ev snabbredning
½ gurka
1 paket knaperstekt bacon, 140g
ca ½ dl hackad persilja

1. Putsa fläskfilen och skär i tjocka skivor. Bryn den runtom i het pannan med smör. Krydda med salt och peppar.

2. Blanda grädde, fond, vin och senap och häll över filébitarna. Puttra samman i ca 6-10 min under lock. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med snabbredning till önskad konsistens.



3. Skiva gurkan tunt med osthyvel och lägg i strax före servering, toppa med knaperstekt bacon. Strö över persilja. Servera potatis, kokt eller stekt, ris eller pasta till.




Kommentar: Var super god rätt! Inte som jag hade väntat, utan godare då det blev en helt annan rätt!

1 kommentar:

Frostrosor sa...

Gurka? Spännande! Det måste nästan provas! :-)